Moderní trendy ve vaření

Vaření už dávno není jenom výsadou žen, které chystají večeři pro svého manžela. Dnes se stává oblíbenou činností i koníčkem. I z toho důvodu se objevují různé zajímavé trendy. O jaké se jedná a které můžeme označit za ty skutečně moderní? Podívejte se s námi.

Sous-vide

Rozhodně jeden z velmi oblíbených postupů. Je oblíbený hlavně proto, že lze získat jídlo, které je stále dokonale šťavnaté a nijak neztrácí na své chuti. Toho je dosaženo tím, že se jedná o jídlo, které je vařeno ve speciálním sáčku, který je dokonale uzavřen. Ten se následně vloží do vodní lázně s konkrétní teplotou a zde se nechá třeba i několik hodin. Oblíbená možnost, jak maso nebo ryby připravit zcela jinak – zajímavěji.

Fusion Cuisine

I toto je jeden z moderních trendů vaření, který je zajímavý tím, že se nebojí unikátních kombinací. O co se jedná? Na samotném začátku je regionální kuchyně, která je typická pro určitou oblast. A k ní se následně přidají trendy, které jsou známé z exotických kuchyní. Výsledkem je jídlo, kde se na talíři spojí kousek tradiční kuchyně a kousek té exotické. Jde o v poslední době o velmi oblíbenou možnost, jak se dá ochutnat něco nového a zažít dokonalé propojení chutí.

Molekulární kuchyně

Trend pro toho, kdo se skutečně nebojí experimentovat. Už název jasně napovídá, že nejde o úplně běžné a obyčejné vaření. Je to dáno tím, že se jídlo v podstatě rozebere na molekuly, které sami o sobě určitým způsobem chutnají. A těm se dá následně zcela nová forma, která původní jídlo nijak nepřipomíná. A co si pod takovým vařením představit? Může to být třeba želatinová kostka modré barvy. A pokud ji ochutnáte, ve vaší puse ucítíte, jako byste jedli kvalitní smažený vepřový řízek. Nebo cokoliv jiného. Velmi unikátní styl, který už se dokonce dostává i do několika specializovaných restaurací.Jak by měl vypadat dokonalý steak?

Oblíbeným jídlem jsou pochopitelně steaky. A to ty hovězí. Není se čemu divit, jelikož skvěle chutnají. A jak by měl vypadat ten dokonalý? V první řadě jen nutné zvolit kvalitní maso, které je naprostým základem. Je mnoho částí býka, které mohou vyhovovat. A jakmile dokonalé maso máte, je třeba ho správně upéci. A co dnes patří mezi ty nejlepší varianty? Podívejte se.

Rare

Jedná se o steak, který můžeme označit za skutečně mírně opečený. A to ze všech stran. Má jenom jemnou šedivou upečenou vrstvu, zatímco jeho střed je na první pohled stále syrový. Optimální teplota jeho středu by měla být okolo 52 stupňů Celsia. Je chutný a velmi šťavnatý.

Medium rare

Jedná se o postup, při kterém je cílem dosažení takové propečenosti, kdy má vnitřní teplota okolo 55 stupňů. Vnější strana steaku je tmavě hnědá, zatímco vnitřní okraje steaku šednou. Střed je v některých částech syrový, v jiných přechází do krásné růžové barvy. Často jde o mezistupeň mezí výše zmíněnou úpravou a tou, na kterou se podíváme právě nyní.

Medium

Jedna z nejoblíbenějších úprav, kterou hosté v restauracích žádají. Jejich cílem je, aby teplota středu byla v rozmezí 58 – 60 stupňů Celsia. Pokud je toto dosaženo, mají hosté jistotu toho, že střed steaku bude primárně nádherně růžový a tedy i krásně šťavnatý. Zbytek už bude dokonale propečený.

Medium well

Pro toho, kdo má radši dopečenější steaky by měla být základem právě tato úprava. A to z toho důvodu, že maso už je téměř komplet propečené, ale stále si zachovává trochu růžových náznaků, které znamenají šťavnatost. Teplota středu je na hodnotě 65 stupňů Celsia.

Co je špatně?

A na závěr možnosti, které jsou špatně. Je to jak well done, kdy je steak kompletně propečený, a není šťavnatý, ani dobrý. Dále je to úprava raw – nepečený, nebo blue rare. Velmi krátké opečení. To se dnes také nedoporučuje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *